Amsterdam Light Festival

Belangrijke informatie

Het Amsterdam Light Festival heeft in 2021 al z’n tiende editie! En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: het lichtfestival van Amsterdam is al jarenlang letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in de donkere maanden. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden prachtige lichtkunstwerken tentoongesteld op en rond de Amsterdamse grachten. Deze kunstwerken worden gecreëerd door internationale artiesten. Bezoekers kunnen de lichtjesroute door Amsterdam afwandelen, maar kunnen er ook voor kiezen een Amsterdam Light Festival rondvaart te boeken om de kunstwerken vanaf het water te bewonderen.

Ook bij Amsterdam Canal Cruises kun je een Amsterdam Light Festival rondvaart boeken, die je meeneemt langs alle kunstwerken. Hou je camera maar bij de hand, dit wil je niet missen!

De geschiedenis van het Amsterdam Light Festival

Decennialang zorgde de GEB ervoor dat de Amsterdamse grachten ‘s winters prachtig oplichten, tot aan de privatisering van het bedrijf eind de jaren negentig hier een einde aan maakte. Dit was een gemis voor de stad, dus in de opeenvolgende jaren werden er allerlei initiatieven georganiseerd, zoals Yule en de Christmas Canal Parade met verlichte boten. In 2010 werd dan weer de Winter Magic Amsterdam georganiseerd, waarbij de botenparade werd gecombineerd met activiteiten. Zo maakte de lichtontwerper Rogier van der Heide van de Magere Brug een heus lichtkunstwerk.

In 2012 wordt dan het eerste Amsterdam Light Festival georganiseerd. De focus van het lichtjesfestival van Amsterdam is kunst; er wordt dan ook samengewerkt met internationale lichtkunstenaars. Er kan langs de kunstwerken worden gewandeld én gevaren.

Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en het Amsterdam Light Festival is populairder dan ooit. Ieder jaar wordt een nieuw thema uit de hoed getoverd dat iedereen doet oeh’en en aah’en – of je nu de wandelroute volgt, of de kunstwerken bewondert vanuit een bootje.

Amsterdam Light Festival 2021

Dit jaar viert het Lichtfestival Amsterdam het tienjarige bestaan met een speciaal thema; Celebrate Light. Speciaal voor deze bijzondere editie worden de mooiste werken van de afgelopen jaren opnieuw uit de opslag gehaald. Eerder dit jaar (van 10 tot en met 20 maart 2021) konden Amsterdammers stemmen voor hun favoriete lichtkunstwerken van de afgelopen jaren. Daaruit werd een selectie gemaakt die langs de waterroute en verspreid in de stad worden uitgestald. We willen niet te veel verklappen, maar de uitgekozen werken zijn absoluut prachtig! Boek snel je Amsterdam Light Festival ticket bij Amsterdam Canal Cruises en kom er zelf achter welke werken te spotten zijn.

Service van Amsterdam Canal Cruises

Heb je nog vragen over de Amsterdam Light Festival rondvaart? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag.

Ook buiten de periode van het Amsterdam Light Festival kun je bij ons de leukste rondvaarten van Amsterdam boeken. Verder kun je bij Amsterdam Canal Cruises onder meer ook tickets voor museums en tours scoren.