Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival heeft in 2023 al z’n twaalfde editie! En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: het lichtfestival van Amsterdam is al jarenlang letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in de donkere maanden. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden prachtige lichtkunstwerken tentoongesteld op en rond de Amsterdamse grachten. Deze kunstwerken worden gecreëerd door internationale artiesten. Bezoekers kunnen de lichtjesroute door Amsterdam afwandelen, maar kunnen er ook voor kiezen een Amsterdam Light Festival rondvaart te boeken om de kunstwerken vanaf het water te bewonderen.

Ook bij Amsterdam Canal Cruises kun je een Amsterdam Light Festival rondvaart boeken, die je meeneemt langs alle kunstwerken. Hou je camera maar bij de hand, dit wil je niet missen!

De geschiedenis van het Amsterdam Light Festival

Decennialang zorgde de GEB ervoor dat de Amsterdamse grachten ‘s winters prachtig oplichten, tot aan de privatisering van het bedrijf eind de jaren negentig hier een einde aan maakte. Dit was een gemis voor de stad, dus in de opeenvolgende jaren werden er allerlei initiatieven georganiseerd, zoals Yule en de Christmas Canal Parade met verlichte boten. In 2010 werd dan weer de Winter Magic Amsterdam georganiseerd, waarbij de botenparade werd gecombineerd met activiteiten. Zo maakte de lichtontwerper Rogier van der Heide van de Magere Brug een heus lichtkunstwerk.

In 2012 wordt dan het eerste Amsterdam Light Festival georganiseerd. De focus van het lichtjesfestival van Amsterdam is kunst; er wordt dan ook samengewerkt met internationale lichtkunstenaars. Er kan langs de kunstwerken worden gewandeld én gevaren.

Inmiddels zijn we bijna 11 jaar verder en het Amsterdam Light Festival is populairder dan ooit. Ieder jaar wordt een nieuw thema uit de hoed getoverd dat iedereen doet oeh’en en aah’en – of je nu de wandelroute volgt, of de kunstwerken bewondert vanuit een bootje.

Amsterdam Light Festival 2023-2024

Voor Amsterdam Light Festival 2023-2024 zijn nationale en internationale kunstenaars gevraagd om na te denken over het effect van technologie en kunstmatige intelligentie (ook wel AI) op ons alledaagse leven. Hoe we communiceren, contact leggen en creëren, wordt allemaal beïnvloed door technologie en AI. Wat is de impact hiervan op ons menselijk zijn? Hoe verandert de samenleving en maatschappij door deze digitale evolutie? En waar liggen de grenzen? De verschillende perspectieven worden belicht tijdens Editie 12, met thema: LOADING… Revealing Art, AI and Tech.

De route bestaat uit meer dan twintig lichtkunstwerken van internationale kunstenaars. Van gerenommeerde namen tot verrassende nieuwkomers en alles wat daartussenin zit. Een diverse selectie dus. We gaan dieper in op onze relatie met personal tech, de mobiele telefoon voorop – we kunnen niet meer zonder, maar soms wil je dat ding in de gracht smijten. Ook onderwerpen als zwermintelligentie, zelflerende algoritmes, gezichtsherkenning en motion-capture passeren de revue.

Editie 12 is een vertaling van, of commentaar op die alomvattende en overal aanwezige technologie waar we zo op vertrouwen, die zo onlosmakelijk is verbonden met ons dagelijks leven. Wat er komen gaat? Dat is Loading…

Het festival vindt plaats van 30 november 2023 t/m 21 januari 2024. 

De boottochten tijdens het Amsterdam Light Festival

Dit is een 90 minuten durende rondvaart langs de mooiste kunstwerken van het Amsterdam Light Festival met een overdekte en verwarmde boot. Dit is erg fijn tijdens koude Amsterdamse avonden! Tijdens de rondvaart geniet je van meer uitleg over de lichtkunst via een handig audioverhaal (beschikbaar in Nederlands en Engels). Deze rondvaart is leuk voor jong en oud!

Amsterdam Light Festival rondvaart
Dit is een 90 minuten durende rondvaart langs de mooiste kunstwerken van het Amsterdam Light Festival met een overdekte en verwarmde boot. Dit is erg fijn tijdens koude Amsterdamse avonden! Tijdens de rondvaart geniet je van meer uitleg over de lichtkunst via een handig audioverhaal (beschikbaar in Nederlands en Engels). Deze rondvaart is leuk voor jong en oud – kinderen krijgen zelfs een leuk verrassingspakket bij hun Amsterdam Light Festival ticket. 

Amsterdam Light Festival open sloep rondvaart
We bieden ook een open sloep rondvaart aan, voor personen die graag de lichtkunstwerken in een iets meer intieme kring willen bekijken. Je zit immers maar met maximaal 25 personen in een sloep. Voor deze Amsterdam Light Festival rondvaart is het wel belangrijk dat je je goed aankleedt, want deze open sloep is niet verwarmd! Tijdens deze rondvaart, krijg je uitleg van de schipper over de kunstwerken. 

Service van Amsterdam Canal Cruises

Heb je nog vragen over de Amsterdam Light Festival rondvaart? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag.

Ook buiten de periode van het Amsterdam Light Festival kun je bij ons de leukste rondvaarten van Amsterdam boeken. Verder kun je bij Amsterdam Canal Cruises onder meer ook tickets voor museums en tours scoren.