Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival heeft in 2022 al z’n elfde editie! En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: het lichtfestival van Amsterdam is al jarenlang letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in de donkere maanden. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden prachtige lichtkunstwerken tentoongesteld op en rond de Amsterdamse grachten. Deze kunstwerken worden gecreëerd door internationale artiesten. Bezoekers kunnen de lichtjesroute door Amsterdam afwandelen, maar kunnen er ook voor kiezen een Amsterdam Light Festival rondvaart te boeken om de kunstwerken vanaf het water te bewonderen.

Ook bij Amsterdam Canal Cruises kun je een Amsterdam Light Festival rondvaart boeken, die je meeneemt langs alle kunstwerken. Hou je camera maar bij de hand, dit wil je niet missen!

De geschiedenis van het Amsterdam Light Festival

Decennialang zorgde de GEB ervoor dat de Amsterdamse grachten ‘s winters prachtig oplichten, tot aan de privatisering van het bedrijf eind de jaren negentig hier een einde aan maakte. Dit was een gemis voor de stad, dus in de opeenvolgende jaren werden er allerlei initiatieven georganiseerd, zoals Yule en de Christmas Canal Parade met verlichte boten. In 2010 werd dan weer de Winter Magic Amsterdam georganiseerd, waarbij de botenparade werd gecombineerd met activiteiten. Zo maakte de lichtontwerper Rogier van der Heide van de Magere Brug een heus lichtkunstwerk.

In 2012 wordt dan het eerste Amsterdam Light Festival georganiseerd. De focus van het lichtjesfestival van Amsterdam is kunst; er wordt dan ook samengewerkt met internationale lichtkunstenaars. Er kan langs de kunstwerken worden gewandeld én gevaren.

Inmiddels zijn we bijna 11 jaar verder en het Amsterdam Light Festival is populairder dan ooit. Ieder jaar wordt een nieuw thema uit de hoed getoverd dat iedereen doet oeh’en en aah’en – of je nu de wandelroute volgt, of de kunstwerken bewondert vanuit een bootje.

Amsterdam Light Festival 2022-2023

Tijdens de elfde editie neemt Amsterdam Light Festival bezoekers aan de hand van het thema ‘Imagine Beyond’ mee naar de wereld van de verbeelding. 

De wereld is in beweging, niets lijkt meer vanzelfsprekend. Verbeelding maakt het mogelijk het hier en nu te ontstijgen, onbegrensd de dag van morgen voor te stellen en vooruit te dromen. Laat je meevoeren naar plekken voorbij het bekende. Staar door de portals en laat je fantasie de vrije loop. Wat zie je? Praten we met lampen? Hebben we alleen nog virtuele bruggen? Stroomt het water omhoog? Ga mee op reis naar de wereld van de verbeelding langs een twintigtal speciaal geselecteerde werken van nationale en internationale kunstenaars.

Het festival vindt plaats van 1 december 2022 tot met 22 januari 2023. 

De boottochten tijdens het Amsterdam Light Festival

Dit is een 90 minuten durende rondvaart langs de mooiste kunstwerken van het Amsterdam Light Festival met een overdekte en verwarmde boot. Dit is erg fijn tijdens koude Amsterdamse avonden! Tijdens de rondvaart geniet je van meer uitleg over de lichtkunst via een handig audioverhaal (beschikbaar in Nederlands en Engels). Deze rondvaart is leuk voor jong en oud – kinderen krijgen zelfs een leuk verrassingspakket bij hun Amsterdam Light Festival ticket. 

Amsterdam Light Festival rondvaart
Dit is een 90 minuten durende rondvaart langs de mooiste kunstwerken van het Amsterdam Light Festival met een overdekte en verwarmde boot. Dit is erg fijn tijdens koude Amsterdamse avonden! Tijdens de rondvaart geniet je van meer uitleg over de lichtkunst via een handig audioverhaal (beschikbaar in Nederlands en Engels). Deze rondvaart is leuk voor jong en oud – kinderen krijgen zelfs een leuk verrassingspakket bij hun Amsterdam Light Festival ticket. 

Amsterdam Light Festival open sloep rondvaart
We bieden ook een open sloep rondvaart aan, voor personen die graag de lichtkunstwerken in een iets meer intieme kring willen bekijken. Je zit immers maar met maximaal 25 personen in een sloep. Voor deze Amsterdam Light Festival rondvaart is het wel belangrijk dat je je goed aankleedt, want deze open sloep is niet verwarmd! Tijdens deze rondvaart, krijg je uitleg van de schipper over de kunstwerken. Helaas hebben we dit jaar geen Amsterdam Light Festival open sloep rondvaart.

Helaas zijn er geen Amsterdam Light Festival open sloep rondvaarten dit jaar.

Service van Amsterdam Canal Cruises

Heb je nog vragen over de Amsterdam Light Festival rondvaart? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag.

Ook buiten de periode van het Amsterdam Light Festival kun je bij ons de leukste rondvaarten van Amsterdam boeken. Verder kun je bij Amsterdam Canal Cruises onder meer ook tickets voor museums en tours scoren.